Fábián Tamással a világban - új időszaki kiállítás a Puszta Házában

» KÉPGALÉRIA

A 2013. szeptember 8-án tartott megnyitót követően már látogatható a Puszta Házában a "Fábián Tamással a világban" természetfotó kiállítás, amellyel egy gondolatnyi idő alatt nagy utazást tehetünk.

Fábián Tamás
Szombathely 1958.március 4. – Erta Ale (Etiópia) 2012. január 16.


- Kb. 50 tekercs diafilm,
- két tükörreflexes fényképezőgép,
- 4-5 objektív, szűrők,
- digitális tárolók.


Fábián Tamás nagyjából ezeket írhatta fel "fejben létező" poggyászlistája elejére, minden más csak a fotózás eszközeit követően kerülhetett a hátizsákba.

A hátizsákba, amely aztán a világ távoli, vagy épp a Kárpát-medence különleges tájain nyílt ki újra, hogy elkészüljenek azok a bizonyos fotók. Fotók, amelyek beállítási szögét az aktuális napszaknak, földrajzi szélességnek és hosszúságnak megfelelően, a várható fényerősséget és a megvilágítás irányát figyelembe véve már sokszor hónapokkal az út megkezdése előtt megtervezte.

Valójában sokszor a fotók határozták meg az egyes úti célok meglátogatásának a sorrendjét, időzítését és "már csak" ehhez kellett megfelelő időpontban induló repülőgépet, buszjáratot, vonatot, vagy túraútvonalat keresni. És nem fordítva."Fotószünet!" - hallhatták rengetegszer a vele utazók, akár a Külső-somogyi dombvidéken, akár a Bihar-hegységben, akár Új-Zéland távoli tájain autózva, vagy épp gyalogolva. Az akár 10 percenként bekövetkező fotószünetek jelentőségét igazából akkor érti meg az ember, amikor itt áll a képek előtt és belegondol, hogy egy-egy kép több száz, vagy ezer (!) másik közül került kiválasztásra, hogy bemutassa egy adott táj jellemző természeti, vagy emberi környezetét. Mert az a legjobb, a legjobban megvilágított a legjobban megkomponált.

Fábián Tamás életét a felszíni formák közvetlen megismerésének, az azokat kialakító külső és belső erők megértésének szánta. Klasszikus terepi gyakorlata, ismeretei geográfusok, geológusok, földrajz tanárok, környezettudósok százainak adott meghatározó kiindulási pontot. Fényképei ezreit diákok, barátok, érdeklődők láthatták élete során és hallgathatták a hozzájuk tartozó szakszerű magyarázatot, és élményeket.


2012. januárja óta már csak a fényképek vannak.

Ezek közül lát most a Kedves Látogató egy csokorra valót.

Emlékezzünk közösen Fábián Tamásra!

« VISSZA


www.huro-cbc.eu | www.hungary-romania-cbc.eu 
2011 © Minden jog fenntartva. | Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját, a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósul meg.