Projektzáró a Puszta Házában

» KÉPGALÉRIA

Újra forog a Szélmalom és kinyitott a Puszta Háza – zárul a HURO-projekt Ópusztaszeren -

Természeti értékeink megóvása, a környezettudatos viselkedés elterjesztése volt a fő célja a "Vissza a természethez!" projektnek, amely ma zárult az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ezen kívül egy, a korábbiaknál szorosabb magyar-román együttműködés kialakulását is elő kívánta segíteni. A pályázat a HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg. Keretében infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre az emlékparkban, és a társadalom széles körét elérő programokat is szerveztek.

A határon átnyúló pályázati program megvalósítása során a résztvevők a két szomszédos megye, Csongrád és Temes természeti értékeinek bemutatására helyezték a hangsúlyt. Elsősorban az Alföld növény- és állatvilágát kívánták megismertetni gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. A cél az volt, hogy közelebb vigyék hozzájuk a természetet. Ez a terület ugyanis - annak ellenére, hogy a határ kettévágja – közös tájegységet alkot.

A projekt során az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban több épület is megújult. A Skanzenben álló Erdészházból kialakították a Puszta Házát, amely ezzel kiállítások, kisebb konferenciák, továbbképzések megtartására is alkalmassá vált. A mosdókban információs táblák hívják fel a látogatók figyelmét arra, hogyan és milyen mértékben lehet csökkenteni a környezetterhelést kevesebb víz, villany és papír használatával. A Puszta Házában szelektíven gyűjtik a hulladékot, amivel szintén a környezettudatos életmód lehetőségeire világítanak rá.

A Puszta Házában kialakított Zöld Iroda információs és koordinációs központként funkcionál. Az ott meglévő, folyamatosan frissített tudásbázis állandóan hozzáférhető a látogatók számára. A célja, hogy minden időben aktuális tájékoztatást nyújtson a természeti értékekről, növény- és állatvilágról, túralehetőségekről kutatóknak, természetjáróknak, és kiránduló családoknak egyaránt.

Működőképessé vált a Szentes-dónáti Szélmalom, amelynek segítségével az emlékparkban teljessé válik a búza feldolgozásának folyamata az aratástól egészen az asztalra kerülésig. Ez a kiemelten védett műemlék az 1980-as években került Ópusztaszerre. Az elsősorban az áthelyezésének köszönhető hibákat és hiányosságokat kijavították, pótolták, így a Szélmalom újra élményt adóan idézi fel az egykor világhírnek örvendő, magyar malomipart.

Felújították a Skanzenben lévő Tanyasi iskola mellékhelyiségét, amelyet egyúttal akadálymentessé is tettek.

Ezeken kívül megújították a Szabadtéri Néprajzi Múzeum zöldfelületét. A tereprendezés során őshonos és tájjelegű gyümölcsfákat, kerti haszonnövényeket - fűszernövényeket és veteményeket -, valamint virágokat telepítettek, és füvesítettek is.

A projekt során különböző programokkal igyekeztek felhívni a figyelmet a közös természeti kincsekre, és megóvásuk fontosságára. Az emlékpark helyet adott két ÖKOnferenciának. Ezek során előadások és gyakorlati foglalkozások keretében ismertették meg először gyerekekkel majd felnőttekkel – pedagógusokkal, civilekkel - az Alföld növény- és állatvilágát, és elevenítették fel nekik a régi korok emberének természetközeli életmódját. Szerveztek egy egyhetes nyári tábort anyaországi és külhoni diákoknak, akik a többi között ellátogattak a pusztaszeri madárrezervátumba és arborétumba, éjszakai túrán jártak Ányáson, és megtanultak tésztát gyúrni és kosarat fonni is.

A projekt keretében a romániai Zsombolyán is kialakításra került egy, az ópusztaszeri Puszta Házához hasonló „természetház”, a Bánát Háza, amely szintén információs központként működik.

A „Vissza a természethez!” – Természeti értékeink közös védelme és bemutatása (HURO/0802/109_AF) projekt pályázatát az ÓNTE Nonprofit Kft. korábbi többségi tulajdonosa, a Csongrád Megye Önkormányzat nyújtotta be. A megvalósításban rajtuk kívül a Temesvári Bánát Múzeum és Zsombolya Város Önkormányzata vett részt. A projektre összességében mintegy 200 millió forintnyi összeget fordítottak az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja támogatásával.

« VISSZA


www.huro-cbc.eu | www.hungary-romania-cbc.eu 
2011 © Minden jog fenntartva. | Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját, a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósul meg.