„Vissza a természethez!” – konferencia a fenntartható fejlődés jegyében

» KÉPGALÉRIA
A tudomány szerepe, hogy feltárja és megértse a folyamatot

Véget ért a „Vissza a természethez!” – Természeti értékeink közös védelme és bemutatása című pályázat keretében megtartott konferencia az ópusztaszeri emlékparkban. Az egész napos, előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal színesített programra az egész megyéből, sőt, a határon túlról is érkeztek vendégek.

Volt olyan idő, amikor a fenntartható fejlődésről nem beszéltek, hanem gyakorolták azt – erről Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszélt az eseményen. Hozzátette: sokat kell tenni azért, hogy a diákokban kialakuljon egy olyan gondolkodásmód, ami ehhez visszatér. Arról is beszélt, hogy a „Vissza a természethez!” projekthez kapcsolódóan meghirdettek egy logópályázatot általános és középiskolás fiatalok számára, az ötleteket, terveket október 21-ig várják.

Ópusztaszer számára fontos a múlt bemutatása, amihez hozzátartozik a régi korok emberének természetközeli életmódjának felelevenítése – erről már Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. Hozzátette: ezeket a pozitív életformákat kívánják megismertetni, és továbbadni a jövő nemzedékének ezzel a projekttel is.

A tudomány szerepe az, hogy feltárja és megértse a fenntarthatóság folyamatát – mondta el Dr. Körmöczi László, az SZTE TTIK Ökológiai Tanszékének vezetője az eseményen. Mint az előadó fogalmazott, ezt a lakossággal együttműködve lehet csak hitelesen megvalósítani, és továbbadni a következő generációknak.

A konferencián közel 100 diák és pedagógus szakember vett részt. A rendezvény célja a környezeti nevelés, az Alföld növény- és állatvilágának megismertetése, és hosszú távon egy szorosabb együttműködés kialakítása a természetvédelem és az ökoturizmus terén. A HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a Csongrád Megyei Önkormányzat, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a temesvári Bánát Múzeum Természettudományi Részlege működik együtt.

Szeged, 2011. szeptember 22.
Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

« VISSZA


www.huro-cbc.eu | www.hungary-romania-cbc.eu 
2011 © Minden jog fenntartva. | Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját, a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósul meg.