Tokovics Tamás, az ÓNTE ügyvezető igazgatójának beszéde:

Kedves Vendégeink!

Szeretettel köszöntöm Önöket itt Ópusztaszeren, hazánk kiemelkedően fontos helyén, ahonnan elindult államiságunk.

Ez a hely nem csak történelmi szempontból fontos, hanem azért is, mert itt bemutatjuk azt a kort, korszakot, amikor eleink még harmóniában éltek a természettel. Itt a Kiskunsági Nemzeti Park területén, ahol innen 1-2 kilométerre a szürke marha és vízi bivaly csorda mellett azt a tájat láthatjuk, amit őseink láthattak honfoglaláskor.

Az idő múlásával egyre kevesebb ilyen területet találunk nem csak Magyarországon, hanem világszerte is. És nemcsak a hely lett kevesebb, hanem az ember is, aki együtt él ezzel a természetközeliséggel. A városi, a falusi ember eltávolodva a természettől nem érzi annyira fontosnak annak megóvását sem, és láthatjuk, ez sok esetben visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Ópusztaszer missziója nem csak a történelmünk megjelenítése, hanem a történelmünk és természeti környezetünk kapcsolatának bemutatása, melynek nem az első, de egyik nagyon fontos lépése a „ Vissza a természethez „ projekt megvalósítása.

Mivel az Emlékpark természetvédelmi területen helyezkedik el, mindennek, ami itt megjelenik tükröznie kell a környezetbarát megoldásokat. Ez nem csak az infrastruktúrában kell, hogy érvényesüljön, hanem az emberek gondolkodásmódjában is.

Az elmúlt időszakban helyet biztosítottunk a környező tanyákon élőknek, hogy az általuk felelevenített biogazdálkodás megjelenésének, közös gondolkodásuknak kiindulópontja itt legyen nálunk a szabadtéri néprajzi múzeum területén.

Az emlékpark programjai között megjelent a Szeri Szabadegyetem, melynek alkalmával egy bionap keretében aktív cselekvésre késztettük a rendezvényen résztvevőket.

A projekt megvalósításaként létrejövő „zöld iroda” információs központja lehet a térség ez irányú törekvéseibe bekapcsolódni szándékozóknak.

A projekt keretében megvalósuló szellemi programnak nem csak az a feladata, hogy az egyre szerteágazóbb pedagógiai programunk részét képezze, hanem bázisa legyen az eddig végzett ez irányú tevékenységünknek, részét képezze Emlékparkunk missziójának.

A szabadtéri múzeumfalu lehetőséget ad a hagyományos magyar paraszti kultúra bemutatására, melynek során megtapasztalhatjuk azt a harmóniát, mely példa értékű mai világunkban is - miként kell úgy élni, hogy a háztartások energia- és anyagtakarékosak legyenek. Nem kell új dolgokat kitalálni, csak összhangban élni a természettel, és nem csak elvenni, hanem adni is.

A projekt egy másik szempontból is jelentős. Nem csak a természet és az ember összhangját teremti meg, hanem az ember és ember összhangját is, aminek nem lehet akadálya a határ. Az együttműködésnek ez esetben, mint ahogyan a gondolatoknak és együttgondolkodásnak nincsenek határai.

Gazdaságföldrajzi szempontból összefüggő területet kellene, hogy alkossunk a szomszédos országokkal, s ez a projekt példaértékű lehet a térség EU-s országainak későbbi együttműködése tekintetében. Remélem nem csak Csongrád megye vezetésének, nem csak az emlékparknak fontos ezen feladatok megvalósítása. Bízom benne, hogy egyre többen gondolkozunk majd hasonlóképpen és akkor az emlékpark lesz az a hely ahol ezekre az igényekre helyet és választ találunk.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.

« VISSZA


www.huro-cbc.eu | www.hungary-romania-cbc.eu 
2011 © Minden jog fenntartva. | Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját, a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósul meg.